Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Starogradska ulica Sarači u Sarajevu

Ulica Sarači najduža je ulica na Baščaršiji, koja pravcem zapad – istok vodi od Gazi Husrev-begove ulice i popularnog Slatkog ćošeta do ulice Baščaršija (Baščaršijskog trga).

Ova saobraćajnica postojala je još 1462. godine, o čemu postoji trag i u “rodnom listu Sarajeva”, vakufnami (zakladnici) Isa-bega Ishakovića iz te godine, u kojoj se ova ulica navodi kao put. Ipak, status čaršije Sarači su dobili, izgleda, tek za uprave Gazi Husrev-bega, koji je 1531. godine u toj ulici izgradio i uvakufio 60 dućana za potrebe izdržavanja svoje džamije, imareta i hanikaha. Upravo u ulici Sarači se i danas nalaze Gazi Husrev-begova džamija i hanikah, ali i Gazi Husrev-begov muzej (objekat nekadašnje Kuršumli medrese), zgrada nove Gazi Husrev-begove medrese, Morića han, Kolobara han...

Ime je ova ulica dobila po saračima, zanatlijama koje su izrađivale različite predmete od kože, većinom konjsku opremu. Od 1928. godine Sarači su bili spojeni sa ulicom Ferhadija, te je ta objedinjena ulica nosila naziv Prijestolonasljednika Petra. Već 1941. godine ulici je vraćeno izvorno ime, koje od tada nije mijenjano.

Galerija

Na objekat su isporučeni slijedeći proizvodi:
  • ACO Qmax350
  • ACO TopTek Uniface
  • ACO Dvorišni slivnici

Preuzimanja