Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Fabrika za preradu voća BOSNAPLOD Brčko

Bosnaplod d.o.o. Brčko uzgaja i prerađuje voće još od 1948. fabrika je smještena u Brčkom, na zemljištu od 53,223 m2 sa kompletnom neophodnom infrastrukturom. Proizvodni dio pokriva 7,062 m2, skladišni dio je 6,290 m2 , dok je kapacitet hladnjača 5,000 tona.

Proizvodnja je bazirana na širokom dijapazonu proizvoda uključujući džemove, sokove i suho voće. Pored pomenutog, u programu su i proizvodi za industrijsku primjenu kao što su termički stabilni nadjevi, 100% pasta od šljive, razni smrznuti voćni pirei, duboko smrznuto voće kao što je kisela višnja bez koštice, mašinski sječena šljiva i mnogo više.

Značajna investicija u proizvodne linije ojačala je kapacitete proizvodnje, tako da sada Bosnaplod dnevno može proizvesti 15 tona džema, 68,000 litara sokova, 80 tona duboko smrznutih finalnih proizvoda, 12 tona duboko smrznutih pirea i 12 tona suhog voća.

Obzirom da proizvodnja i procesuiranje hrane za ljudsku upotrebu zahtijeva strogo poštivanje visokih higijenskih standarda, projektant se obratio nama za pomoć pri odabiru sistema za odvodnju u proizvodnom pogonu, manipulativnim koridorima i hladnjačama. Komunikacija na relaciji Investitor-ACO-Projektant je bila konstantna za vrijeme projektovanja i izvođenja radova.

ACO je sve pozicije u ovom ogromnom postrojenju posebno dizajnirao i proizveo specijalno za namjenu u objektu Bosnaploda. Kompletna unutrašnja odvodnaj izvedena je slivnicima i kanalicama od inoxa AISI304, potpuno higijenskog dizajna u skladu sa smjernicama EHEDG-a. Kanalice su tipa ACO Box kanala, nazivne širine 200, 300 i 400 mm sa mrežastim protukliznim rešetkama.

Pored odvodnje, zahtjevu investitora da kanalizacione šahtove unutar postrojenja zatvori poklopcima koji će biti plinotijesni i vodotijesni, a istovremeno ispunjavati higijenske zahtjeve i imati nosivost koja će zadovoljavati potrebe proizvodnje, odgovorili smo isporukom ACO TopTek Uniface SS poklopca šahtova čija završna obloga, nakon ugradnje odgovara završnoj oblozi okolnog poda.

Pored navedenog, odvodnja kondenza izvedena je sa inox cijevima DN100 iz programa ACO pipe kvalitete materijala AISI304.

Kompletan program ACO kanala i slivnika ispunjava sve zahtjeve HACCP koji su integrisani u sisteme kontrole sigurnosti hrane u svim fazama proizvodnje i distribucije. ACO sistemi za odvodnju u postrojenjima za proizvodnju i procesuiranje hrane izrađuju se u skladu sa smjernicama EHEDG-a (The European Hygienic Engineering & Design Group).

Galerija

Na objekat su isporučeni slijedeći proizvodi:

  • ACO Box inox kanali
  • ACO FHD slivnici 157
  • ACO TopTek Uniface SS poklopci
  • ACO Pipe inox cijevi